Follow by Email

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ


ΠΡΟΦΗΤΙΚΑ ΟΝΕΙΡΑ

 Με τον όρο αυτόν αναφερόμαστε σε όνειρα τα οποία προβλέπουν μελλοντικά γεγονότα. Την στιγμή που βλέπουμε το όνειρο δεν αντιλαμβανόμαστε πάντα το "προφητικό μήνυμα" που μας στέλνει. Όταν όμως το γεγονός πραγματοποιηθεί συνειδητοποιούμε ότι με κάποιον ανεξήγητο μηχανισμό, το είχαμε "δει" στον ύπνο μας πολύ πριν συμβεί.
Πολύ συχνά μέσα από τα προφητικα όνειρα βλέπουμε ολοζώντανες εικόνες που ανήκουν στην κατηγορία της "πρόγνωσης"  ή "προαισθανόμαστε" γεγονότα. Οι εξηγήσεις για τα "προφητικά όνειρα" είναι χωρισμένες σε δύο κατηγορίες:
σε αυτήν που δέχεται την "ανεξήγητη" διάσταση τους και θεωρεί οτι το όνειρο μπορεί να είναι ένα μήνυμα για κάτι που "έρχεται"και σε αυτήν που αρνείται κάθε μεταφυσική πιθανότητα και θεωρεί τα προφητικά όνειρα, απλές συμπτώσεις.
Μια επιστημονική εξήγηση κάνει λόγο για σκόρπιες πληροφορίες τις οποίες έχουμε ήδη καταγράψει στο υποσυνείδητό μας αλλά δεν έχουμε μπει στην διαδικασία να τις επεξεργαστούμε με την λογική και κατά τη διάρκεια του ύπνου μας αποκτούν μια πιο ολοκληρωμένη μορφή. Σύμφωνα με αυτήν την εξήγηση, πρόκειται για υπάρχουσα γνώση και όχι για "προφητεία".

 Ο Russell Gruber είναι καθηγητής Ψυχολογίας στο Eastern Illinois University. Στην επικοινωνία που είχαν μαζί του το pyles.tv και η Όλγα Τάντου δέχτηκε να απαντήσει χωρίς δογματισμούς και "επιστημονικές αγκυλώσεις " σε ερωτήματα γύρω από τα "προφητικά όνειρα" και τους εφιάλτες. Τελικά μπορούν τα όνειρα να "προβλέψουν" το μέλλον μας? Και άραγε τι κρύβουν οι εφιάλτες μας;


"Έχουμε ενδείξεις ότι τα όνειρα μπορούν να "προβλέψουν" μελλοντικά γεγονότα."

  "Είναι γεγονός ότι σήμερα πλέον έχουμε ενδείξεις ότι τα όνειρα μπορούν να προβλέψουν το μέλλον. Ως επιστήμονες όμως χρειαζόμαστε πειραματικές αποδείξεις.

  Παραδέχομαι πως έχουμε κάποια στοιχεία καθώς και ιστορίες από ανθρώπους που είχαν αυτές τις εμπειρίες αλλά πρέπει  να εξετάσουμε τα γεγονότα στο εργαστήριο, προκειμένου να συλλέξουμε αυτό που αποκαλούμε "πραγματικές επιστημονικές αποδείξεις". Υπάρχουν μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στη δεκαετία του ΄70 σε εργαστήρια ονείρων.

  Το βασικό συμπέρασμα που προέκυψε από αυτές ήταν  οτι  οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να ονειρευτούν πράγματα που δεν τους είχαν ακόμη συμβεί. Άρα υπάρχουν στοιχεία γι αυτό."


"Πώς θα διαπιστώσετε εάν τα όνειρά σας είναι προφητικά."

 "Υπάρχει μια μέθοδος που θα μπορούσε να εφαρμόσει ο καθένας από εμάς την οποία δοκίμασε πριν από πολλά χρόνια ο J.W.Don. Αυτό που έκανε ήταν να διατηρεί δύο γραπτά ημερολόγια: στο ένα σημείωνε τα όνειρα που έβλεπε επί μια εβδομάδα, αμέσως μόλις ξυπνούσε, ακόμη και μέσα στη νύχτα. Στο άλλο κρατούσε καθημερινά σημειώσεις με τα γεγονότα που λάμβαναν χώρα στην ζωή του στο ίδιο χρονικό διάστημα.
  Στην συνέχεια έκανε σύγκριση των δυο αυτών ημερολογίων. Αυτό που ανακάλυψε ήταν οτι πράγματι υπήρξαν πράγματα που τα ονειρευόταν και υλοποιούνταν τις επόμενες ημέρες αλλά μόνο σε κοντικό χρονικό διάστημα. Με απλά λόγια ονειρευόταν  γεγονότα του άμεσου μέλλοντος και όχι κάτι που θα του συνέβαινε δυο -τρεις μήνες ή χρόνια μετά. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να κάνει ο καθένας από εμάς."Οι εφιάλτες είναι ενδόμυχοι, καταπιεσμένοι φόβοι."


  "Πιστεύω οτι πολύ συχνά ονειρευόμαστε πράγματα, τα οποία φοβόμαστε.  Έτσι οι περισσότεροι εφιάλτες είναι απλώς φόβοι που έχουμε. Αυτό ενδιαφέρει πολύ τους ερευνητές των ονείρων. Ο προβληματισμός μας είναι ο εξής: γιατί να τρομάζουμε τον εαυτό μας; Αν όντως εμείς δημιουργούμε τα όνειρά μας μέσα στο μυαλό μας, τότε με τους εφιάλτες φορτώνουμε το μυαλό μας με πολλές τρομακτικές σκέψεις ενώ κοιμόμαστε και εκείνη τη στιγμή δεν γνωρίζουμε εαν αυτό είναι στη φαντασία μας ή στην πραγματικότητα.

  Οι εφιάλτες  λοιπόν  αποτελούν κάποιο είδος μυστηρίου. Νομίζω πάντως πως οι  περισσότεροι ερευνητές των ονείρων συμφωνούν οτι  οι εφιάλτες αποτελούν στη πραγματικότητα "κρυμμένους φόβους" γεγονότων και καταστάσεων που θα μας  τρόμαζαν και εφόσον ήμασταν ξύπνιοι. Ας είμαστε ρεαλιστές: τα περισσότερα από αυτά που ονειρευόμαστε δε θα  συμβούν ποτέ στη πραγματικότητα."

ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ "ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου